Sănătatea este cel mai important lucru în viața unei persoane. Ducând o viață sănătoasă și având un stil de viață sănătos, putem preveni bolile netransmisibile (ex. obezitate, diabet, boli cardiovasculare, etc.). Pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să luăm în considerare alimentația corespunzatoare și nutritivă, reducerea nivelului de stres, reducerea sau chiar excluderea consumului de alcool, excluderea fumatului și consumului de toxine, introducerea activității fizice zilnice (minim 30 de minute pe zi) și încercarea de a avea cel puțin 7-8 ore de somn/ noapte.
Pentru desfășurarea adecvată a proceselor din organism, păstrarea stării de sănătate și prevenirea stării de boală este necesar un aport, în cantități adecvate, a tuturor nutrienților de care organismul are nevoie. Este important să conștientizăm ce mâncăm, cât mâncăm, unde mâncăm, de unde provin alimentele și cum sunt ele preparate.
Pentru o alimentație sănătoasă, este nevoie de macronutrienți (glucide, proteine și lipide) și micronutrienți (minerale și vitamine). Se știe că glucidele sunt necesare într-o cantitate de 50-55% din necesarul energetic, lipidele sănătoase în cantitate de 30-35% si proteinele în 10-15%.
Când vine vorba de glucide, ne referim la cele complexe, cum ar fi: pâine integrală, paste integrale, cartof, ovăz, orez brun, etc. Aceste alimente ne dau energie treptată care se va menține un timp mai îndelungat față de glucidele rafinate (prăjituri, dulciuri, zahăr, etc.) care ne dau o energie imediată/bruscă dar care dispare la fel de brusc cum a si apărut. Glucidele complexe conțin și o cantitate semnificatoare de fibre care ajută sistemul digestiv și care dau o senzație de sațietate.
La fel și lipidele se împart în două categorii. Cele sănătoase care ne sunt recomandate sunt cele nesaturate (ex. ulei de măsline, avocado, nuci, etc.), iar grăsimile care ar trebui să fie evitate sunt cele saturate (ex. margarina, alimente prăjite, alimente procesate,etc.)
Nu în ultimul rând, vom vorbi și de surse de proteine care sunt de 2 feluri: proteina animală și cea vegetală. Proteina de origine animală provine din carne, ou, pește, lactate, etc., pe când proteina vegetală din năut, linte, fasole, mazăre verde, soia, etc. Este important ca aceste două surse de proteine să se consume combinate.
Am vorbit despre nevoile nutriționale, dar a mai rămas un lucru important de menținut. Cum facem ca farfuria noastră să fie în așa fel organizată, încât să conțină toate tipurile de alimente necesare pentru a alcătui o farfurie sănătoasă? După cum menționează și OMS (Organizația Mondială a Sănătății), 50% din farfurie trebuie alocată legumelor și fructelor, 25% glucidelor și 25% proteinelor. Lipidele intră în categoria proteinelor provenite din alimente de origine animală, dar de asemenea poate fi completată cu grăsimi de origine vegetală (ulei de măsline, oleaginoase). Tot aici se menționează și aportul de lichide, care ar fi preferabil să fie de 2l/zi pentru buna funcționare a organismului.
Scris de către: Orban Rebeka-Vivien